Van Abbe Bibliotheek

Iets weten over het Van Abbemuseum en zijn geschiedenis? Op zoek naar informatie over een kunstwerk of literatuur op het gebied van moderne en hedendaagse beeldende kunst? De bibliotheek is het informatie- en documentatiecentrum van het Van Abbemuseum. De bibliotheek heeft een leeszaal met digitale faciliteiten, een onlinecatalogus en mediabank, blog en een studiebioscoop.

Foto: Peter Cox

Leeszaal

In de leeszaal kunt u terecht met vragen over en het aanvragen van literatuur, documentatie en archiefmateriaal. Naast de onlinecatalogus kunt u hier de recente nummers van de belangrijkste kunsttijdschriften en informatie over lopende tentoonstellingen raadplegen. Kunstenaarsfilms- en video’s uit de museumcollectie zijn op aanvraag te zien, evenals de bijzondere collectie kunstenaarsboeken. Er zijn aansluitingen voor laptops en wifi is beschikbaar. De Belgische interieurarchitect en meubelontwerper Maarten Van Severen is verantwoordelijk voor de vormgeving van de bibliotheek. Een overzicht van de geschiedenis van de bibliotheek is te vinden in de publicatie Kunstbibliotheken in Nederland

Faciliteiten en huisregels

Alle publicaties zijn beschikbaar, maar worden niet uitgeleend. Er is gelegenheid tot kopiëren, printen en scannen, met uitzondering van kwetsbare en kostbare werken.

Tarieven

- zwart-wit A4 € 0,10 en A3 € 0,20 per kopie of print

- kleur A4 € 0,25 en A3 € 0,50 per kopie of print

- scannen € 1,50 per sessie

Niet toegestaan

- Jassen en tassen. Er zijn kluisjes in de garderobe.

- Eten, drinken en huisdieren.

- Gebruik mobiele telefoons.

- Laptop en andere materialen onbeheerd achterlaten. De bibliotheek is niet aansprakelijk voor verdwenen en/of beschadigde eigendommen

Foto: Peter Cox

Onlinebibliotheekcatalogus

http://vubis.vanabbe.nl

Handleiding: http://vanabbemuseum.nl/het-museum/bezoek/bibliotheek/

 De ruim 130.000 titels zijn raadpleegbaar via de onlinecatalogus: boeken, tentoonstellings- en collectiecatalogi, kunstenaarsdocumentatie, (historische)tijdschriften, video’s en natuurlijk cd’s en dvd’s. Tevens kunt u hier alle tentoonstellingen of collectiepresentaties van het museum raadplegen en materiaal downloaden (o.a. zaaloverzichten, persberichten, factsheets en folders).

Aandachtsgebieden in de collectie zijn kunstenaarsboeken en publicaties over minimal art, conceptuele kunst en fluxus. Publicaties worden aangevuld met uitnodigingen, affiches en speciale uitgaven. Door aankopen, schenkingen en ruilverkeer met andere musea proberen wij actuele ontwikkelingen in de hedendaagse kunst op de voet te volgen. In uitzonderlijke gevallen krijgen ook collecties van externe organisaties een plaats in de verzamelingen van de bibliotheek.

 Mediabank

http://mediabank.vanabbemuseum.nl/vam/start/index

Via de mediabank kunt u online materiaal raadplegen uit het beheersarchief, tentoonstellings- en museumarchief, het Artworks Archive. Het beheersarchief over de periode 1936-1989 is volledig raadpleegbaar en tevens met de optie ‘Zoekwoorden’ ontsloten.

Bibliotheekblog

http://libraryblog.vanabbe.nl

De blog vormt het portaal tot alle basisinformatie en activiteiten van de bibliotheek. Naast informatie over de bibliotheektentoonstellingen kunt u hier materiaal vinden over de architectuur en geschiedenis van het Van Abbemuseum, vormgevers, de affichecollectie, Vriendensalons en nog veel meer. De blog is interactief met de catalogus, zodat u tevens aanvullende informatie kunt downloaden.

Bibliotheektentoonstellingen

De bibliotheek programmeert binnen de eigen muren tentoonstellingen en werkt daarbij samen met kunstenaars, verzamelaars en uitgevers. De exposities tonen o.a. werken op papier, bijzondere edities en kunstenaarsboeken.

Openingstijden

Toegang is gratis.

Dinsdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur. Gesloten: 1 januari, Koningsdag, Hemelvaartsdag en opvolgende vrijdag, augustus en eerste en tweede kerstdagen.

Contact

Telefonisch of per mail kunt u werk reserveren:

W. Smit: +31 40 238 1028, w.smit@vanabbemuseum.nl

R. Ter Borg: +31 40 238 1049, rterborg@vanabbemuseum.nl

O. van Roij: +31 40 238 1005, info@vanabbemuseum.nl

Postadres :

Bibliotheek Van Abbemuseum

Postbus 235

5600 AE Eindhoven

 

Wijzigingen voorbehouden

Juni 2014

 Folder bibliotheek

 

 

 

 

 

 

Van Abbemuseum
This blog is a project of the Van Abbemuseum
Contact: webmaster@vanabbe.nl
VAM Library blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS)